Wybierając się do sklepu warto wiedzieć, które warzywa i owoce kupować w danej porze roku. Pomocny przy tym jest kalendarz sezonowy warzyw i owoców. Dlaczego należy jeść warzywa sezonowe?
Z tego artykułu dowiesz się:
- dlaczego warto wiedzieć, które warzywa są sezonowe
- jakie efekty przynosi jedzenie sezonowe
- jakie owoce i warzywa są teraz w sezonie
Zobacz także: Warzywa bogate w żelazo – w czym jest żelazo?
Warzywa sezonowe – dlaczego warto je jeść?
Warzywa i owoce powinny się znajdować w codziennym jadłospisie dzieci i dorosłych ludzi. Zawierają one wiele cennych witamin i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jedzenie warzyw i owoców przynosi wiele korzyści dla zdrowia oraz zmniejsza ryzyko nadwagi i występowania wielu chorób. Badania pokazują, że regularne jedzenie owoców i warzyw obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.
Czym jest sezonowość?
Dietetycy na podstawie badań zaznaczają, że oprócz spożycia warzyw i owoców istotna jest ich sezonowość. Sezonowość warzyw i owoców polega na tym, że wybieramy i jemy te warzywa, które rosną w danej porze roku w naszym kraju. Silnym argumentem jest tutaj tak zwana gęstość energetyczna, która polega na tym, że wystarczy zjeść mniej owoców lub warzyw, aby dostarczyć odpowiednią ilość niezbędnych witamin i minerałów dla organizmu. Taka sama porcja malin z lipca dostarczy o wiele więcej witamin niż taka sama porcja malin ze stycznia.
Jakie warzywa i owoce jeść zimą i wiosną?
Jedząc warzywa sezonowe, należy pamiętać, że takim działaniem wspiera się ekologię. Warzywa niesezonowe trzeba dostarczyć z innych krajów do sklepów, co wpływa na zwiększenie ilości spalin wytwarzanych przez duże samochody dostawcze. Niesezonowe warzywa i owoce naszpikowane są dużą ilością chemii. Smak tych warzyw nie zwala z nóg.
Najlepsze warzywa, które powinniśmy jeść zimą to:
- ziemniak- świetne, smaczne i uniwersalne warzywo. Możemy je gotować, smażyć, piec czy robić z niego sałatki. Świetnie nadaje się do pierogów i do zup.
- marchewka- bardzo dobre i zdrowe warzywo. Można je używać do surówek, można gotować czy robić z niego purée. Zawiera dużo witaminy C.
- buraki- bardzo zdrowe i uniwersalne warzywa. Można je gotować i usmażyć. Świetne są również do pieczenia. Słodkie i smaczne warzywo oczyszczające krew.
- kapusta biała i czerwona- są to bardzo zdrowe warzywa, zawierające dużą dawkę witaminy C i E oraz inne składniki mineralne.
Owoce, którymi powinniśmy się żywić zimą, są:
- jabłka- można jeść na surowo, smażyć je na patelni lub piec, dodawać do surówki z kapustą kiszoną i cebulą, faszerować lub piec. Jabłko to bardzo uniwersalne i zdrowe warzywo.
- gruszki- świetne owoce, można jeść pieczone, smażone, dodawać do mięs.
- pomarańcze- zawierają mnóstwo witamin oraz działają przeciwbakteryjnie. Można je wyciskać i pić z nich sok, dodawać do sałatek owocowych.
- mandarynki- zawierają dużo witaminy C i działają dobrze na odporność człowieka.
Wiosną dni stają się dłuższe i temperatura idzie do góry. Klient cieszy się, gdy widzi nowe warzywa sezonowe pojawiające się na rynku podczas wiosny.
Najlepsze warzywa sezonowe wiosną to:
- młode ziemniaki, które są niezwykle delikatne i smaczne;
- karczochy są świetnym źródłem błonnika pokarmowego i zdrowego cholesterolu;
- koper włoski, który świetnie się sprawdzi z rybami.
Najlepszymi owocami na wiosnę jest awokado, które najczęściej je się na surowo. Świetnie sprawdza się do dań kuchni meksykańskiej. Oprócz tego wiosną warto jeść czereśnie i wiśnie, które świetnie nadają się na dżemy, do jedzenia na surowo czy do kompotów oraz mango, nadaje się do jedzenia na surowo i jako świetny dodatek do sałatek.