Niezależnie od tego, w jakim zakątku świata się mieszka, czy jest to Europa, Ameryka, czy Afryka, fascynacja innymi kulturami zawsze była w ludzkich genach. Jednak w ostatnim czasie, najbardziej interesującym i przyciągającym do siebie całą uwagę krajem, zdaje się być Japonia. Państwo to od wieków charakteryzowało się odmienną tradycją, kuchnią i stylem życia, jednak przez pewnego rodzaju izolację od świata zachodniego, nikt z zewnątrz w pełni nie mógł ich poznać. Kwiat kwitnącej wiśni zaczął więc stopniowo zdobywać na popularności, powoli się otwierać i rozkochiwać w sobie, każdego, kto choć na moment mógł poznać jego bogactwo kulturowe i technologiczne. Jednak to kuchnia, a w szczególności jej słodka odsłona podbiła serca miłośników Japonii. Czym są jedne z najpopularniejszych japońskich słodyczy i co kryje się za tajemniczą nazwą Pocky?
Czym są japońskie słodkości Pocky?
Początki Pocky przypadają na rok 1966, kiedy to Ezaki Glico Company wyprodukowało słodycze w polewie czekoladowej. Następnie, bo już w 1971 roku firma rozpoczęła masową produkcję paluszków w polewie migdałowej i powoli rozwijała swoją ofertę produktową. Dało to początek ich ogromnej popularności na całym świecie, które w zależności od konkretnego kraju, występują pod nazwą Mikado lub Rocky. Nazwa Pocky pochodzi od dźwiękonaśladowczego odgłosu przegryzania paluszków. Charakteryzuje je cienki, długi wygląd, kolorowa polewa z jednej strony i niepowtarzalny smak. Ogromną zaletą paluszków Pocky jest sposób w jaki można je spożywać. Producent pomyślał o tym, aby można było delektować się smakołykami w każdym miejscu i o każdej porze, nie brudząc przy tym rąk.
Gdzie można dostać słodkie paluszki Pocky?
Pocky to bardzo popularna przekąska wśród młodzieży japońskiej, przez co to właśnie w tym kraju występuje jego najbogatsza oferta smakowa. Jednak, wraz z rosnącym zainteresowaniem kulturą japońską, wiele ze znanych tam produktów, w tym artykułów spożywczych rozpowszechniło się na cały świat. Dzisiaj, słodkie wyroby Pocky można dostać w wielu krajach. Są niezwykle znane w Chinach, Korei Południowej, Stanach Zjednoczonych i krajach europejskich – w tym w Polsce.
Bogactwo smaków Pocky
Jednymi z pierwszych smaków, jakie pojawiły się na rynku, były Pocky w polewie czekoladowej i migdałowej. Wraz z rosnącym zainteresowaniem klientów, pojawiły się również paluszki truskawkowe, bananowe, jagodowe i o smaku zielonej herbaty. Aktualnie można je dostać w wielu innych ciekawych wariantach smakowych, a do najpopularniejszych należą: kokos, matcha, ananas, mandarynka, brzoskwinia, kasztany, kawa, czy tiramisu.