Warzywa bogate w żelazo są podstawą zbilansowanej diety. Żelazo odgrywa fundamentalną rolę w funkcjonowaniu naszych organizmów, ponieważ jest ważnym pierwiastkiem śladowym, który jest szczególnie ważny w metabolizmie. Jeśli wystąpi niedobór żelaza, często czujemy się źle. Tym ważniejsze jest wczesne zapobieganie niedoborom żelaza. Zbilansowana dieta bogata w warzywa zawierające żelazo to pierwszy krok w dostarczaniu organizmowi ważnych surowców. W czym jest żelazo, jakie warzywa powinny się znaleźć w zbilansowanej diecie?
Dlaczego żelazo jest zdrowe?
Chociaż żelazo występuje w naszym organizmie tylko w niskich stężeniach jako pierwiastek śladowy, odgrywa niezwykle ważną rolę w metabolizmie. Wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika krwi. Żelazo jest odpowiedzialne za wiązanie tlenu, a następnie transportowanie go do naszych narządów. Żelazo odgrywa również ważną rolę w zaopatrywaniu mięśni w tlen, dlatego szczególnie sportowcy muszą zadbać o odpowiednią podaż żelaza. Żelazo także bierze udział w przekazywaniu sygnałów przez komórki nerwowe.
Aby żelazo mogło spełniać te wszystkie w naszym organizmie, ważne jest, abyśmy wraz z pożywieniem przyjmowali dostateczną ilość tego pierwiastka śladowego.
Niedobór żelaza
Ogólne objawy, świadczące o niedoborze żelaza to między innymi, zmęczenie, osłabienie i bladość, a także problemy skórne, łamliwość paznokci i wypadanie włosów. Aby uniknąć niedoboru żelaza, mężczyźni potrzebują około 10 mg żelaza dziennie, a kobiety powinny spożywać 15 mg żelaza dziennie. Kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie 30 mg. Najważniejszą rolę w dostarczaniu żelaza odgrywa zbilansowana dieta. Szczególnie bogate w żelazo jest mięso, ale zawartość żelaza w różnych warzywach jest również bardzo wysoka.
Należy pamiętać, że zbyt wysokie stężenie żelaza w organizmie jest szkodliwe i może objawiać się biegunką i wymiotami. Jednak nadmierne spożycie żelaza w pożywieniu jest prawie niemożliwe — zamiast tego za rzadkim wzrostem wartości żelaza stoją niewłaściwie dawkowane suplementy żelaza lub choroby.
Które warzywa zawierają dużo żelaza?
Na szczycie listy warzyw z dużą ilością żelaza znajduje się fasola. Ma prawie cztery razy więcej żelaza niż sznycel wieprzowy.
Soczewica zawsze była uważana za nie tylko smaczną, ale także bardzo zdrową. Ma również wysoką zawartość żelaza. Tak samo, jak ciecierzyca. Ponadto warzywa z dużą ilością żelaza mają również inne mocne strony — są bogate w białko i wiele witamin oraz ważnych minerałów, takich jak cynk, potas czy magnez.
Jeśli szukasz warzywa z dużą zawartością żelaza, zwróć uwagę na boćwinę szwajcarską.
Warzywo to ma wysoką zawartość żelaza w ilości 2,7 mg na 100 g. Ponadto boćwina ma wysoką zawartość witaminy C, co również sprzyja wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym. Warzywa bogate w żelazo mogą również błyszczeć dużą zawartością minerałów, takich jak magnez, wapń i sód, a także zawierają liczne witaminy.