Nieprawidłowa dieta może przytłoczyć organizm i zakłócić zachodzące w nim ważne procesy. Konsekwencją stale wysokiego poziomu cukru we krwi może być insulinooporność. Jeśli stale spożywamy zbyt dużo węglowodanów, czyli cukru, który jest również ukryty w owocach, narażamy się na rozwój cukrzycy jako choroby cywilizacyjnej. Stosując zdrową dietę, można przeciwdziałać przyczynom tej przewlekłej choroby.
Cukrzyca i insulinooporność dieta jako przyczyna
Zdrowa dieta jest ważna dla sprawności, aktywności i dobrego wyglądu. Niestety, przetworzona żywność często zawiera zbyt dużo węglowodanów. Węglowodany dostarczają energii, która jest przydatna i praktyczna podczas wysiłku fizycznego. Jeśli ta energia nie zostanie zużyta podczas ćwiczeń, organizm przechowuje ją jako rezerwy tłuszczu. To może mieć również inne skutki zdrowotne.
Węglowodany dostarczają cukrów prostych (glukozy). Rozłożona glukoza dociera do naszych komórek przez krwiobieg. Poziom cukru we krwi dostarcza informacji o ilości cukru we krwi. Aby komórki mogły wchłonąć cukier, potrzebny jest hormon insuliny, który jest wytwarzany w trzustce. Jeśli poziom cukru we krwi jest stale podwyższony, działanie receptorów insuliny i zdolność wchłaniania komórek mogą zostać zaburzone.
Czym jest insulinooporność?
Jeśli dana osoba ma do czynienia z ciągłymi, silnymi skokami cukru we krwi, może się zdarzyć, że własne komórki organizmu uodpornią się na hormon.
Zwykle, gdy poziom cukru we krwi jest wysoki, trzustka na żądanie produkuje ważną insulinę. Jeśli jemy zbyt dużo „szybkiego” cukru, to znaczy takiego, który powoduje natychmiastowy wzrost poziomu cukru we krwi, może to prowadzić do długotrwałych problemów, takich jak ciężka insulinooporność.
Jakie są zagrożenia związane z insulinoopornością?
Jeśli cukier pozostaje we krwi i w rezultacie komórki otrzymują za mało energii, pojawiają się problemy, takie jak;
– Zmęczenie,
– Podwyższone ciśnienie krwi,
– Ciągłe uczucie głodu,
– Podwyższony poziom lipidów we krwi.
Znaczącą rolę w rozwoju insulinooporności odgrywa stres, który może nasilać objawy. Nasz organizm produkuje kortyzol w sytuacjach stresowych. Hormon ten jest antagonistą insuliny. Osłabia więc działanie insuliny i może powodować insulinooporność.
Najważniejsze środki przeciwdziałające insulinooporności to świadoma zmiana diety, redukcja stresu i ćwiczenia.
Insulinooporność — zmiana diety nie jest trudna
Dzięki zmianie diety (dieta niskowęglowodanowa lub ketonowa) można przywrócić organizmowi równowagę i znacznie poprawić swój stan zdrowia. W przypadku błonnika pokarmowego lub produktów pełnoziarnistych cukier prosty musi najpierw zostać wyekstrahowany. Powoduje to wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Węglowodany złożone są również lepsze dla zdrowia jelit. Zapobiegają zachciankom na jedzenie.
insulinooporość dieta